10 Jun 2012

Healthy Breakfast Cake

I like healthy cakes that are not too sweet. In this way I can combine my (not too) sweet tooth with my interest to eat healthy. Hence, it's no wonder that I was immediately drawn to Zuzana's breakfast cake when I first discovered it about 2 years ago. I made this cake several times in the last 2 years and also experimented a bit with different ingredients.

Here is my current version:
  • 120 grams of Couscous cooked (or doused with hot boiled water)
  • 50 grams of Oat Flakes
  • A little bit of milk
  • 2 apples, 1 carrot and 1/2 of a chocolate bar crushed & mixed
  • a hand full of crushed walnuts
  • a tea spoon of cinnamon
  • honey
  • 2 whirled eggs
Sometimes, I mix the eggs with the rest of the cake. Sometimes, I add ground almonds instead of walnuts and mix them with the rest of the cake. There are plenty of possibilities ...

But now to the current version: at first take the couscous, heat water in a kettle and pour it over the couscous. Let it steep for around 10 minutes until the water has been absorbed by the couscous.
Clean 2 apples and 1 carrot and crush and mix them with 1/2 of a chocolate bar. Mix everything together and add also the Oat Flakes and the Milk:
 Add crushed walnuts on top and disperse cinnamon over them. Finally pour some honey on top:
Pour 2 whipped eggs on top:
Bake the cake for around 25 to 30 minutes at 220 degrees in the convection oven:

 Finished:

And this is how I enjoyed it this morning:

Yummie! :-)

4 comments:

  1. Ich hab's vorhin eine eigene Version davon nachgebacken.

    Ich hab recht viel Flüssigkeit (Ei, Milch) reingetan, weil ich es gerne saftig mag.

    Bisher hab ich es nur warm probiert und das war lecker. Bin gespannt, wie das morgen so ist von der Konsistenz her und wie es dann kalt schmeckt :-)

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    1. Cool. :-)

      Ja, warm mag ich den Kuchen auch sehr gerne - das erste Stück esse ich meistens gleich wenn er fertig. Aber auch kalt ist er auch klasse. :-)

      Wieviele Eier hast du denn reingemacht?

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  2. Auch zwei und recht viel Milch, also zumindest in Relation zu meinen trockenen Zutaten. Aber ich hab die anderen Sachen nicht abgewogen. Es ist saftiger/weicher, als es auf den Bildern aussieht, wo es mich an einen Müsliriegel erinnert. Meins erinnert mich eher an Haferbrei. Aber vielleicht täuscht das auch und deiner hat eine ähnliche Konsistenz.
    Jedenfalls ist es variabel und auch kalt noch lecker :-)

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    1. Nein, das täuscht nicht. Meiner war schon recht fest und bröckelig und nicht so saftig - aber er ist nicht mit einem Müsliriegel vergleichbar, weil nichts darin wirklich richtig knackig/fest ist. Das Mal davor hatte ich zu viel Milch genommen und da fiel er schon beim Ansehen auseinander, deswegen hatte ich dieses Mal weniger Milch genommen. :-)

      Freut mich, dass er Dir schmeckt! :-)

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